НС: Правителството да предложи помощ на Украйна

"Възраждане" е против да се налагат санкции на Русия
94
НС: Правителството да предложи помощ на Украйна
Снимка: БГНЕС

Депутатите започнаха дебатите по проекта на обща декларация на НС за военната инвазия на Руската федерация в Украйна. Проектът беше представен от председателя на ПГ на ПП Андрей Гюров.

В документа е посочено, че НС осъжда нарушението на международното право от страна на Руската федерация и посегателствата срещу териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна.

Още по темата
"НС подкрепя партньорите си в ЕС и НАТО при обсъждането на пакет от мерки включително санкции с цел деескалация на конфликта", пише в проекта на декларация.

"Парламентът подкрепя българското правителство да предприеме нужните мерки, съответстващи на предизвикателствата. Подкрепя правителството да обмисли и предложи помощ за Украйна. Подкрепя правителството да настоява за защитата на живота и здравето на цивилните граждани да бъдат приоритет. Подкрепя правителството да съдейства за получаване на помощ на живеещите в Украйна български граждани дори при нужда от евакуация", е посочено още в него.

В проекта на декларация е записано, че НС очаква правителството да предложи план за справяне с последствията от военните действия.

"НС настоява Руската федерация незабавно да прекрати военните действия и да се върне към спазване на международното право в пълен обем", пише още там.

По време на дебата стана Константин Константинов и отсече, че "Възраждане" е против в декларацията да е посочено, че България подкрепя налагането на санкции спрямо Русия.

"България ще понесе сериозни икономически щети и въпросът е дали е в интерес на страната ни да взимаме страна в конфликта. България е независима държава и тя трябва да си взима решенията сама. Каква точно е ползата за България от налагането на санкции, от които ще пострадаме ние, какво печели българският народ? Имаме ли ние интерес да участваме в този конфликт?", мотивира се той.

Христо Иванов от ДБ отсече, че българският национален интерес е да се спазва международното право и когато той е нарушен, да реагираме, защото на това се крепи нашата сигурност.

"Когато на по-малко от 400 км от нашите брегове се развихря безпрецедентна война след Втората световна война да си мислим, че можем да се снишим и да избегнем налагането на санкции, е страхотна самозаблуда. Налагането на санкции е за да се консолидираме с нашите партньори", настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: НСукрайнарусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 2 години
помощи -да , ако 240 мерзавци си намалят заплатите от 10 000 на 1 000 !
58
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 2 години
Айде сега , голтака ще дава помощ - не е оправдано нашият народ да страда заради чужд !
57
0
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Бау-баууу..Да поджавкаме в евро.ейския хор,за да ни подхвърлят някое кокалче.
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Под прозорците на парламента трябва да има всеки ден по няколко хиляди човека и да реват "излезте мерзавци"! 30 години само санкции от народното събрание за българския народ.
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Там се наляха милиарди и тонове смъртоносно оръжие да убиват хора . Така ли се дава на луд оръжие?За 8 години избиха хилляди хора и осакатиха малки деца. Майка с дете бяха убити от снаряд на катерушки Мърсула днес реве за майки и дееца , а за предишните идва ли и на ум ?Тогава всичко мълчеше , сега защо укоряват ?Възмездието къде е ?
54
1
 
3
 
! Отговори
Смях преди 2 години
До Анонимен 66: Да им изпратим ваксини? Сакън! Ще кажат че им изпращаме химическо оръжие.
53
2
 
6
 
! Отговори
Само не оръжие преди 2 години
Хуманитарна помощ може да се изпрати, няма лошо. Въпреки че на обстрелваните от осем години Донбас и Луганск никога нищо не сме изпратили.
52
2
 
5
 
! Отговори
Какво следва преди 2 години
Предполагам, че тази нощ населението на Донбас и Луганск за пръв път от години ще може да спи спокойно. Няма да има кой да ги обстрелва.
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да им пратим ваксини за К19 и без това никой в България не ги ще,поне те да се ваксат.
50
1
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
БОСЯЦИТЕ да дадат "помощ" на ПРЕВЪЗХОЖДАЩАТА я поне десет пъти Украйна ?!?!....Е НЕ!...НЕ,не,не!...Наистина ли сме такива ПРЕЗРЯНИБЕЗМОЗЪЧНИИДИОТИ ?!..."Подкрепя правителството да обмисли и предложи помощ за Украйна"...?!?!?!.../ама верно,какво става в тая наша "Измъчена географска територия" ?../
49
4
 
3
 
! Отговори
нострадамус преди 2 години
Какви санкции ще налага България срещу Русия.Пълна сдържанос трябва да проявим.Сближаването ни НАТО,ще ни вкара в общия батак.Никакви войски на НАТО не трябва да се допускат на наша територия.Ще станем мишена, въпреки че има в България хиляди руснаци с имоти.Това не ни пази.Путин е безкрупулен болен човек.Той страда от гигантомания,той се изживява като император.Провидението щего накажи жестоко,но за жалост и великия руски народ.
48
1
 
1
 
! Отговори
car Boris 3 преди 2 години
Vie neutralitet znaete li kvoo e ?Kvo kvichite za USA.
47
1
 
4
 
! Отговори
alooou gyvkavite преди 2 години
Ukraina nee vaschta bira sprete se be
46
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кво ли прави сега Брендо?
45
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България да не се меси в чужди спорове! И без това живеем на кредит...
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дарявам 4 бели чаршафа ! Знаете за какво служат...
43
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква помощ да им предложим? Оръжие? Храни? Войници? Самолети? Памперси?
42
13
 
2
 
! Отговори
СПАСЕТЕ ДЕЦАТА ... преди 2 години
.. И МАЙКИТЕ НА УКРАЙНА---ТОВА СА НАШИТЕ ДЕЦА , НА СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА УКРАЙНА И ЕВРОПА!!....ИМА ДОСТАТЪЧНО МЯСТО ЗА ТЯХ В МАЙКА БЪЛГАРИЯ!--НЕКА БЪДЕМ СПЛОТЕНИ И ЕДИННИ СРЕЩУ УБИЕЦА И КРЪВОПИЕЦА ПУТИН И УБИЙЦИТЕ В МОСКВА!!---БОГ Е С НАС!!!
41
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правете списъци на националните предатели.
40
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Националните предатели са тези с русофобските декларации. Скоро ще има щурм на свърталището на националните предатели.